Valencia Opinión Revista - Noticias de la Comunidad Valenciana y sus pueblos

L’alcaldessa de Paterna inaugura tres nous carrers amb motiu de l’obertura de bauhaus el pròxim 7 de Novembre

bauhaus

L’alcaldessa de Paterna, Elena Martínez, ha acudit este matí a la recepció de les obres d’urbanització de la botiga Bauhaus. Este acte, previ a la inauguració de la botiga que tindrà lloc el dia 7 de novembre, ha suposat l’obertura al trànsit de tres nous carrers que han rebut el nom de tres paterneres: María Moros, Adelina Javaloyas i Silvia Benavent. L’alcaldessa de Paterna ha destacat la trajectòria d’estes "tres dones emblemàtiques del nostre municipi que van treballar molt pel seu poble i pels paterners". Els tres vials nous connectaran el carrer Sueca amb el parc comercial “Heron City” i Kinepolis, convertint-se així en un eix vertebrador d’accés a tots els establiments d’esta àrea.

Durant l’acte a què també ha assistit el director general de BAUHAUS a Espanya, Bart Ginneberge, l’alcaldessa ha agraït a Bauhaus el fet d’haver triat Paterna per a la seua primera botiga a la Comunitat Valenciana. "No vos heu equivocat perquè no hi havia un emplaçament millor", ha indicat. D’altra banda, l’alcaldessa ha recordat que el projecte ha suposat 103 ocupacions per a veïns de Paterna, 83 dels quals per a treballadors de la pròpia botiga. Martínez ha indicat als responsables de Bauhaus que "continuarem col•laborant perquè qualsevol necessitat d’ocupació siga coberta prioritàriament per veïns de Paterna". D’altra banda, Ginneberge ha explicat que el divendres 7, dia de la inauguració, se celebrarà una festa oberta al gran públic, de 6 a 8 del matí, com a preàmbul de l’obertura oficial de portes a partir de les 8:00 hores.

TRES PERSONES MOLT VINCULADES AMB PATERNA

Els noms de les noves vies corresponen a reconegudes dones amb una estreta relació amb el municipi i els seus veïns.

Adelina Jabaloyas Blasco “va ser una persona molt entregada i que va tindre molta dedicació amb Paterna”, ha afirmat Elena Martinez. De fet, Adelina es va convertir a finals d’octubre de 1980 en la primera regidora de la democràcia a Paterna. En els seus primers tres anys com a política, va ocupar la Ponència de Relacions Públiques i Participació Ciutadana i es va encarregar de potenciar les relacions entre l’Ajuntament i les distintes associacions locals festives i culturals. Després de les eleccions del 8 de maig de 1983, Adelina Jabaloyas es va encarregar de la delegació de Festes i Activitats Recreatives, la qual va ocupar fins a l’any de 1987. La seua labor en l’Ajuntament de Paterna va impactar, sobretot, en el col•lectiu de la Tercera Edat.

Silvia Nadal Benavent, per la seua banda, va ser la comare per antonomàsia de Paterna. “Doña Silvia, com era coneguda popularment, va tindre un paper fonamental en un moment molt important en la història de Paterna”, ha assenyalat l’alcaldessa del municipi. El seu record encara perdura entre una generació les mares de la qual no acudien a cap hospital per a donar a llum, sinó que disposaven de tots els preparatius en les seues pròpies cases.

Respecte a María Moros Agües, Elena Martinez ha destacat que es tractava d’una “dona molt lluitadora i protectora amb el poble”, mentres que Santiago Salvador, un dels seus familiars ha recordat a María com “una dona molt humana, forta i treballadora”. Salvador també ha destacat que “per a la família és un honor i un orgull que un carrer de Paterna porte el seu nom”.

L’activitat laboral, social i familiar de María Moros es troba estretament lligada al seu marit, Francisco Salvador Calatrava i la fàbrica de Galletes Río. La prematura mort del seu marit en 1929, va fer que María es quedara viuda, amb tres fills de poca edat, i una fàbrica que portar avant. Lluny d’acovardir-se, María Moros va aconseguir que la fàbrica anara creixent i contractant a un nombre més gran de treballadors i treballadores, fonamentalment veïns de Paterna. Per tot això, María Moros va rebre la Medalla al Mèrit del Treball en 1967, coincidint amb el 50é aniversari de la creació de Galletes Río.


0 Opiniones
Dinos lo que piensas, deja tu comentario
66704 + 1

Campos obligatorios (*)

El email no será publicado.

Por seguridad, toda etiqueta HTML será reemplazadas a texto